Mindjárt itt az új magyar HAIR!!!

kimhairr

Június 24-én kiderül milyen az új magyar Broadway darabból meghonosított Hair, mely az Orlai Produkciós Iroda által valósul meg. De vajon milyen lesz? Egyáltalán, képesek leszünk valaha is Treat Williams zseniális Hair alakításától elvonatkoztatni?

Kultikus film. Bőr alá bekúszó zenék. Felejthetetlen színészi alakítások. Valahogy így jellemeznék az emberek a Hair filmet, ha megkérdeznénk őket. A film 1979-ben készült, mégis, minden generációira hatással van. Ennek az az oka, hogy a szabadság iránti vágy, egyén jogai – nos ezen fogalmak minden ember életében központi helyet foglalnak el, ezért mondható a film kortalannak. (Sajnos háborúk is dúlnak még mindig a világban.)

Miért kellett újra elővenni?

(részlet a Kultúrprojekten megjelent interjúból, amit én készítettem Orlai Tiborral)

Nyáron pedig jön a Hair. Ez lesz az ötödik feldolgozás Magyarországon. Miért vették elő?

Lehet hazai viszonylatban már az ötödik, viszont Budapesten, már nagyon régen nem volt igazán nagy színpadi Hair. Én a Hair-t fontos előadásnak tartom. Fiatal koromban, amikor kezdtem ocsúdni, akkor volt a Hair-nek a diadalmenete. De nem ezért vettük elő, hanem mert úgy érzem, hogy mivel szűkebb és tágabb környezetünkben hasonló társadalmi, politikai, nemzetközi szituáció van kiéleződőben, amikor ismételten hidegháborús szelek fújnak és körülöttünk elég sok háborús tűzfészek alakul. Ilyen körülmények közt lényeges egy ilyen előadás, ami ennyire a békéről, szabadságról és az önmegvalósulásról szól. A társadalomnak lehetővé kell tennie, hogy mindenki azt az utat járja, amit ő maga szeretne, mert az a társadalom, ami ezt nem teszi lehetővé, amelyik bezárja az embereket, az előbb utóbb fölrobban.

Werkfilm:

De vajon mit adhat Broadway előadásként?

Az első Hair musical 1968-ban készült el. Lássuk mit adhat nekünk 2015-ben. Még filmben az operatőri munka által lesz vizuálisan lenyűgöző a film, addig a színpadon, csak a színészek jól megkoreografált játékában bízhatunk. 16 színész táncol és énekel egy zsebkendőnyi helyen – szóval kő kövön nem marad!

haiirrr

Erősség az élő zene, minden ott történik a szemünk előtt. Az átélhetőség nő. És ami a legfőbb a szövegek ÉRTHETŐEK! Az “i got my hairt”, felváltja a “nekem hajam van” – bevallom elsőnek furcsán hangzott ez a fordítási akció, hiszen ennek a zenéje úgy jó, ahogy van. Hiába van angolul, azért mégis mindenki pontosan tudja miről van szó. Azonban, ha már Budapesten játsszák, akkor jó, ha magyarul szólnak a dalok, hiszen magyaroknak adják elő a Hairt. A dalszöveget Závada Péter fordította. Tőle Mohácsi János, a darab rendezője egyszerű, de ütős szöveget kért.

Na majd a színészek…

Szabó Kimmel Tamás és Lábodi Ádám lesz Berger, azaz Treat Williams. Nos, Szabó Kimmel Tamásnál azt hiszem nincs ma Magyarországon olyan színész, (vagy nagyon kevés, de perpill nem tudok mást mondani), aki sokszínűbben tudna toporzékolni. Lázadó szerepe már volt, gondoljunk csak a Made in Hungária filmre, szóval jó lesz ez, neki nagyon jól áll, mikor ilyen szenvedélyes szerepeket osztanak rá.

hair1

Lábodi Ádám szőke lóbonccal és szőke szakállal veszi fel a harcot. A képeket elnézve, benne is megvan a mozgalmi erő. A kis filmben Lábodi elmondja, természetesen más lesz mindkét szereposztással a darab – ez örömteli. Az előadásban szerepel még Radnay Csilla, Lovas Rozi, Mátyássy Bence…

lábn

Még egy kis hangulat a próbákról:

Mit várhatunk a magyar Hairtől?

Betalál. Bizsergünk majd a jó kis friss magyar dalszövegektől. Annyira beindulunk majd a színészek játékától, hogy fel akarunk majd menni a színpadra velük együtt énekelni a kultikus dalokat. És ami a legfőbb, azt érezzük majd, hogy rólunk szól, legalábbis részben, kicsit, amennyire a Broadway-musical engedi… – hát, hajrá új magyar Hair!

tumblr_m3xkrchwWZ1r81438o1_500

Frissítés: Hair kritika itt!!

fotó: Tiszeker Dániel, http://www.belvarosiszinhaz.hu/poster/orlai_produkcio/hair.jpg

gif: warmoviebuff.blogspot.com

Kövesd a Színes színfalak facebook oldalát, és értesülj azonnal az új cikkekről!

Hozzászólás