Irány a francia tengerpart! – interjú Nyertes Zsuzsával és Heller Tamással

Az Éless-Szín társulat február 14-én, szombaton ismét műsorra tűzi Guy Foissy Öbölből vödörbe komikus előadását. A darabról a két főszereplővel: Nyertes Zsuzsával és Heller Tamással beszélgettünk.

„Egy szép napon Mókus (a férj) azzal állít be, hogy új életet kezdenek, tulajdonosok lettek. S elindulnak, hogy elfoglalják álmaik birtokát a tengerparton! A történet a végén kezdődik, s aztán majd minden kiderül.” –olvasható az Éless-Szín oldalán az Öbölből vödörbe tartalma. Ez a leírás izgalmasan hangzik, de nem sok minden derül ki belőle az előadásról, ezért megkértem a két főszereplőt mutassák be kit játszanak és meséljenek a darabról.

Mondanának néhány szót a saját karaktereikről? Kit alakítotok az előadásban?

Heller Tamás: „Mókuska” a figura neve, aki egy átlagos férfi, egy kicsit lúzer, akinek semmi nem sikerül igazából. Aztán egyszer az életben teljesül egy nagy vágya: lesz egy lakókocsija a francia tengerparton. Kis szépséghibával: mind a 4 kereke kitört, így csak egyhelyben lehet használni. Azután pedig jönnek a további bonyodalmak, ami sok humor forrásává válik…. Izgalmas és jó szerep! Mivel több mint 30 évig játszottam a Mikroszkóp Színpadon kabarét, tőlem a közönség ma is sokszor ezt várja. Itt viszont egy tragikomédiáról van szó, aminek drámai oldala is van.

Nyertes Zsuzsa: Csibilli egy egyszerű, jólelkű, naiv, középkorú nő, kicsit olyan, mint én… Imádja a férjét, de míg a párja álmodozóbb, ő inkább a földön jár.

Kétszereplős darabról van szó. Könnyen megtalálták  a közös hangot? Dolgoztak már ezelőtt együtt?

Nyertes Zsuzsa: Tomival nagyon régóta játszunk együtt. Azt is jó pár éve tudom, hogy ő több, mint egy remek kabarészínész, remek drámai vénája is van. Ez már 15 évvel ezelőtt is kiderült számomra, akkor is a férjemet játszotta Molnár Ferenc Doktor Úr című előadásában. Manapság is több előadásban vagyunk partnerek, jól ismerjük egymás színpadi rezdüléseit. Kedvelem benne azt is, hogy hozzám hasonlóképpen lelkesen veti bele magát a munkába, szeret próbálni és teljes erőbedobással dolgozik azért, hogy minél jobb legyen egy előadás.

Heller Tamás: Zsuzsival réges-régóta vagyunk nemcsak közvetlen kollegák, de barátok is. Sokat dolgoztunk együtt már abban az időben is, amikor ő a Vidám Színpadra került, és számos TV műsorban is közösen szerepeltünk. A milliónyi közös fellépésnek és a barátságunknak köszönhetően ma már a színpadon félszavakból is megértjük egymást, nagyon szeretek vele dolgozni.

Heller Tamás és Nyertes Zsuzsa komédiázik
Heller Tamás és Nyertes Zsuzsa komédiázik

Mondana néhány példát arra, hogy mi teszi szórakoztatóvá ezt az előadást?

Nyertes Zsuzsa: Ez a két ember hatalmas álmát valósítja meg azzal, hogy eljutnak a tengerpartra, ahol azonban minden másképp alakul, mint ahogy tervezték. A poént nem szeretném lelőni, de sokat lehet nevetni az eseményeken. Egyébként velem egy kísértetiesen hasonló történet a valóságban is megtörtént. Életem legdrágább nyaralására fizettem be, amikor minden másként történt, mint amire számítottam. Amikor odaértem, kiderült, hogy a tenger őrült távolságra van a szállótól, és ráadásul még szennyezett is volt…

Önök melyik országba mennének, ha mennének?

Heller Tamás: Az az igazság, hogy én bárhol jól elvagyok, de legjobban idehaza érzem magam. Világot látni persze szép és jó dolog, én mégsem szeretek már túlzottan utazgatni. Ha mégis elvágyódom Budapestről, akkor a kis balatoni nyaralómba vágyom, ahol ezerszer jobban érzem magam, mint bárhol a világon. Ha mégis külföldre utazom, biztos, hogy felkeresem a helyi színházakat. Például Amerikában a Broadway-t. Most egyébként épp készülök külföldre: tavasszal a Csárdáskirálynőt visszük Izraelbe.

Nyertes Zsuzsa: Mindenképpen tengerpartra mennék, meggyőződésem, hogy aki ott lakhat, 10-20 évvel tovább fog élni. A sós levegő, a tengervíz nagyon egészséges. Évente egyszer így is mindenképp igyekszem eljutni a családdal valamelyik tenger partjára. Ha olyan jó dolgom lenne, hogy ilyen helyre költözhetnék, közeli célpontot választanék, ahova autóval is könnyű eljutni. Nem fontos, hogy télen is nyár legyen ezen az „álombeli” helyen. A horvát tengerpartot például nagyon szeretem, és a hidegebb, 20 fokos vízben is szívesen úszom, edzett vagyok, nem ragaszkodom a kánikulához…

Miért ajánlanák ezt az előadást, Önök számára mi a legmegfogóbb ebben a darabban?

Heller Tamás: A nevetés mellett ez a történet mindenkit megérinthet. Adott egy házaspár, akik egyszer az életben szeretnék elérni, hogy megvalósítsanak közösen egy álmot, hogy legyen valamilyük, ami csak az övék. Ki ne érezhetné ezt a történetet magáénak…?

Nyertes Zsuzsa: Mai világunkban egyre nagyobb a különbség a nagyon gazdagok és a nagyon szegények között. Ebben az előadásban egy középosztálybeli házaspár igyekszik megvalósítani az álmait, akikben sokan magukra ismerhetnek. Ez egy remekül megírt vígjáték, fergeteges poénokkal, de van lelke és mondanivalója is. Szól a szeretetről, az egymás iránti tiszteletről, az ábrándozásról, finom lelki rezdülésekről… Sok megható pillanattal, amiket nagyon szeretek játszani.

Láthatjuk Önöket más Éless-Szín előadásban is?

Heller Tamás: Éless-Szín előadásában most játszom először.

Nyertes Zsuzsa: Az Öbölből vödörbe című darab mellett a Ma éjjel szabad vagyok, a Mindent a kertbe, és A Néma Levente előadásaiban is játszom.

Éless Béla, a rendező és a két főszereplő
Éless Béla, a rendező és a két főszereplő

 Mókás kalandjukat a tengerhez február 14- én a Zuglói Civil házban, este hat órától követheted nyomon.  Az Öbölből vödörbe Guy Foissy darabját Bajomi Lázár Endre fordította. Az előadást Éless Béla rendezte. Bővebb információt  a darabról itt találsz.

Képek: eless-szin.hu

Kövesd a Színes színfalak facebook oldalát, és értesülj azonnal az új cikkekről!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s