Egy mesekönyv, ami a felnőtteket is lenyűgözi

Panka esküvőre megy

Panka kötéltáncos nyuszi és Péter zenebohóc nyuszi újra porondra lépnek, ugyanis Az Álomcirkusz mesekönyv újból kiadásra került a Csimota Kiadó jóvoltából.

A könyv 2002-es  General Press kiadása óta sokat változott:”A könyv mindenben megújult. Más lett a formátuma, a borítója, az eredeti illusztrációkat újra fotóztuk, a szöveget pedig nagyon felfrissítettük. Sokkal szebb és jobb lett! ” beszélt Szegedi Katalin a második kiadásról. A mesekönyv érdekessége hogy ez volt az első könyv, melyben Szegedi Katalin az illusztrátori munka mellett a szöveg megírását is magára vállalta. Ezt követte a Lenka 2010-ben, majd a Palkó 2013-ban, melyek ugyancsak mind illusztrációban, mind szövegben Szegedi Katalin munkásságát dicsérik. Mindhárom mesekönyv a Csimota Kiadót gondozásában jelentek meg.

Azoknak, akik még nem ismerik az Álomcirkuszt, bemutatnám a könyvet. Szegedi Katalin érthetően, érzelmesen és szellemesen mesél. Az első oldalon már látjuk Panka kötéltáncos nyuszit és a többi cirkuszi mutatványos nyuszit. Ahová egyszer csak belép Péter, a zenebohóc nyuszi és elkezd hegedülni. Míg a cirkusz igazgatóját muzsikája nem győzi meg, addig éjjeli szerenádja olyan boldoggá teszi Pankát, hogy ő rögtön igent mond neki, hozzámegy a Szent-Nyúl templomban. A lagzit mézes hetek követik: Péter egyre jobban hegedül, még Panka egyre inkább gömbölyödik. Péter elmondja, az az álma, hogy egyszer lesz egy saját cirkusza, egy Álomcirkusz. Azt, hogy hogy alakul a nyuszi pár élete, valóra válik-e Péter álma, nem mondanám el. Inkább említést tennék még a férj és feleség vidám baráti társaságáról, melynek tagjai: Süni, Bari, Cicus, Tücsök, Süni és Borz.

Alomcirkusz04

Ennél a könyvnél a szöveg bájosságát csak a képek elevensége múlja felül. Egy mesekönyvnél pedig úgy vélem a szövegnél, csak a képek fontosabbak, hiszen a gyerekek elsőnek azokat nézik meg, és a képek segítségével értik meg a szöveget is. Később a képekre hagyatkozva mesélik el a történetet. A rajzok kidolgozottak, színesek és minden szereplő arca érzelmet közöl. Személyes kedvencem Panka, amint mennyasszonyi ruhájában biciklizik az esküvőre. Panka és Péter kapcsolata hűen tükrözi a párkapcsolat szépségeit és nehézségeit is, ezáltal a kisebbeknek könnyen megérthető lesz, hogy mi is az a szerelem és házasság, miközben élményt is ad nekik az olvasás. Engem felnőtt olvasóként is lenyűgözött az Álomcirkusz.

álomcirkuszbor

Képek http://www.moksha.hu/, http://ekultura.hu/

Kövesd a Színes színfalak facebook oldalát, és értesülj azonnal az új cikkekről!

Hozzászólás